Gevelbekleding soorten

Met de juiste gevelbekleding kunt u elk type gebouw een stijlvolle uitstraling geven. Bij het kiezen van materialen moet u natuurlijk niet alleen blindstaren op het uiterlijk. Ook onderhoud, isolatie mogelijkheden en de prijs per vierkante meter zal een belangrijke invloed hebben. Een overzicht van alle soorten gevelbekleding met belangrijke info vind u hier terug.

Naam Gemiddelde kosten per vierkante meter
Houten gevelbekleding Vanaf €100/m² (excl. isolatie en BTW – inclusief plaatsing)
Crepi gevelbepleistering Vanaf €40/m² (excl. isolatie en BTW – inclusief plaatsing)
Metalen gevelbekleding Vanaf €50/m² (excl. isolatie en BTW – inclusief plaatsing)
PVC gevelbekleding Vanaf €75/m² (excl. isolatie en BTW – inclusief plaatsing)
Steenstrips als gevelbekleding Vanaf €150/m² (excl. isolatie en BTW – inclusief plaatsing)
Leien gevelbekleding Vanaf €75/m² (excl. isolatie en BTW – inclusief plaatsing)
Vezelcement platen gevelbekleding Vanaf €100/m² (excl. isolatie en BTW – inclusief plaatsing)

Meer informatie over de prijzen van gevelbekleding op alba-construct.be.

Welke soorten gevelbekleding zijn er?

Ben jij op zoek naar een passende vorm van gevelbekleding voor jouw woning, schuur of bedrijfspand? Op het gebied van gevelbekleding zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kan je er voor kiezen om de gevel te bekleden met metaal, hout of kunststof en behoren zelfs planten tot de mogelijkheden. In dit artikel hebben wij alle soorten gevelbekleding op een rijtje gezet.

gevelbekleding hout

Houten gevelbekleding

Veelgebruikte houtsoorten voor gevelbekleding zijn Europees vuren en Western Red Cedar, maar ook andere naaldhoutsoorten en tropisch hardhoutsoorten zijn goed bruikbaar om uw gevel te bekleden. Voor verticale houten gevelbekleding zijn halfhouts rabat gevelplanken de juiste keuze. Mooi en functioneel tegelijkertijd: houten gevelbekleding maakt je woning of schuur helemaal af. Bovendien beschermt het de muur en zorgt ook meteen voor een natuurlijke uitstraling.

Crepi gevelbepleistering

Crepi wordt ook wel sierpleister genoemd en kan dienen als afwerkingsmateriaal voor zowel binnen als buiten.” Crepi een volwaardig alternatief voor baksteen of andere gevelbekledingen; het grote voordeel van crepi is dat het een gemakkelijk aan te brengen afwerkingslaag is voor isolatie van de gevel aan de buitenzijde” Crepi, gevelpleister of sierpleister is de ideale afwerking laag, vooral als u de buitenmuren gaat isoleren.

Metalen gevelbekleding

De meest goedkope vorm van metalen gevelbekleding, gemakkelijk te bewerken en verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor er voor elke woning een passende vorm van koper bestaat. Metalen zoals aluminium, zink, staal, roest- en weer vast staal en nieuwe metallische materialen worden steeds vaker gebruikt als vorm van gevelbekleding, in het bijzonder voor residentiële bouwprojecten. Metalen gevelplaten van staal en aluminium (ook wel wandplaten genoemd) kunt u bij ons eenvoudig online tot maximaal 12 m lang op maat geknipt in verschillende staaldiktes, coatings en kleuren bestellen. Aluminium, inox, koper en zink zijn veruit de meest gebruikte metalen voor gevelbekleding.

Gevelbekleding PvcPVC gevelbekleding

PVC gevelbekleding behoudt veel langer zijn initieel uitzicht en uitstraling dan een houten gevelbekleding of een gevelbekleding in een ander materiaal. Voor de brandveiligheid van uw woning of gebouw is het essentieel om te weten hoe de gevelbekleding van uw keuze gemaakt is. Zo kan plastic gevelbekleding smelten en zorgen voor vlamoverdracht, waardoor het veel schade kan aanrichten. Van houten gevelbekleding tot HPL platen Alle gevelmaterialen zijn van de beste kwaliteit.

Steenstrips als gevelbekleding

Als u steenstrips wilt laten plaatsen zonder isolatie dan kunt u rekening houden met een gemiddelde prijs van 120,- tot 180,- euro per m2. Wilt u steenstrips laten plakken over uw bestaande gevel heen met isolatie dan kunt u rekening houden met prijzen tussen de 180,- en 220,- euro per m2. Gevelbekleding met steenstrips geeft je woning een authentieke uitstraling zonder dat je een nieuwe buitenmuur hoeft laten zetten. Een goed geïsoleerd huis, mogelijk gemaakt door bijvoorbeeld gevelbekleding met steenstrips, reageert nauwelijks op temperatuurwisselingen. Als u een goede gevelbekleding hebt zorgt deze ook voor huis isolatie in je woning zoals spouwmuurisolatie. Sommige soorten gevelbekleding hebben betere isolerende eigenschappen dan de andere.

Leien gevelbekleding

Leien kunt u niet alleen als dakbedekking gebruiken, ze dienen ook als gevelbekleding. Door het dak en de gevel in hetzelfde materiaal te maken, maakt u van uw woning één mooi geheel. Er bestaan natuurleien en kunstleien.

Vezelcement platen gevelbekleding

Vezelcement wordt het meest gebruikt voor gevelplaten en gevelstroken, zoals sidings. Sidings zijn panelen uit vezelcement waar de gevel volledig of gedeeltelijk mee bekleed kan worden. Een gedeeltelijke bekleding met vezelcement platen creëert een unieke gevelbekleding.