Kunststof kozijnen

Bent u op zoek naar kunststof kozijnen voor uw nieuwbouw- of renovatieproject en wilt u meer informatie over kunststof kozijnen? Wij vertellen u er alles over in dit artikel. Prefab kunststof kozijnen zijn bijzonder geschikt voor projectbouw en nieuwbouw. De prefab kunststof kozijnen worden nu namelijk vervaardigd met behulp van precisie robotisering en polyvinylchloride.

Nieuwe kunststof kozijnen verbeteren uw isolatie en verhogen de veiligheid. Bovendien hoeft u geen onderhoud meer uit te voeren en stijgt zelfs uw woning in waarde als u kunststof kozijnen laat plaatsen! Op deze pagina leest u meer over de voordelen van kunststof kozijnen.

Wat zijn de voordelen van kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen hebben veel voordelen, één van de grootste voordelen van kunststof kozijnen is de prijs. Kunststof kozijnen zijn gemiddeld 15% goedkoper dan houten kozijnen en 20% goedkoper dan aluminium kozijnen, bovendien gaan kunststof kozijnen tot wel 50 jaar mee en hoeft u dus heel lang geen nieuwe kozijnen meer aan te schaffen.

Als je de huidige kozijnen vervangt voor kunststof kozijnen, heeft dat ook een aantal energiebesparende voordelen. Kunststof kozijnen isoleren zeer goed, wat als voordeel heeft dat u flink kunt besparen op uw stookkosten. In de holte staan ‘schotjes’ die kamers vormen in de kunststof kozijnen, deze kamers zorgen voor de goede isolatie van kunststof kozijnen.

Kunststof kozijnen dragen bij aan het beschermen van uw woning. Naast inbraak beschermen kunststof kozijnen namelijk ook nog eens tegen brand. Ze hebben namelijk als voordeel dat ze moeilijk ontvlambaar zijn en zelfdovend zijn, dit zorgt ervoor dat de kunststof kozijnen een eventuele brand niet zullen bevorderen.

Een ander voordeel van kunststof kozijnen ten opzichte van bijvoorbeeld houten kozijnen, is dat kunststof kozijnen nauwelijks onderhoud vragen. Ook zijn de kunststof kozijnen tegenwoordig bestand tegen alle weersomstandigheden en de kleur zal dan ook niet vaal worden.

Een ander voordeel van kunststof kozijnen is, is dat er veel designs mogelijk zijn. Een aantal jaar geleden werd het uiterlijk van kunststof kozijnen vaak als nadeel gezien, maar tegenwoordig zijn er veel kleuren mogelijk en zijn er ook kunststof kozijnen met houtnerf patroon. De kunststof kozijnen zijn hiermee qua uiterlijk haast niet te onderscheiden van houten kozijnen. Zo passen kunststof kozijnen zowel bij monumentale panden als bij moderne nieuwbouwwoningen.

We vatten de grootse voordelen nog een keer voor uw samen:

  • Goedkoop
  • Energiebesparend
  • Beschermd uw woning
  • Weinig onderhoud
  • Kan tegen alle weersomstandigheden
  • Veel designs mogelijk

Wat zijn de nadelen?

Naast de vele voordelen bevatten kunststof kozijnen ook enkele nadelen.

Je mag bijvoorbeeld geen gaten boren in kunststof kozijnen. Nog een nadeel van kunststof: als de kunststof kozijnen beschadigd raken dan is reparatie erg lastig.

Daarnaast zijn kunststof kozijnen niet in een andere kleur te beschilderen, zoals dat bijvoorbeeld bij hout wel is. Als je zat bent van de kleur, moet je dus waarschijnlijk het hele kozijn vervangen. Tot slot heb je bij een kunststof kozijnen draaikiepraam dat hij altijd naar binnen draait.

3 soorten HR glas

Als u kiest voor nieuwe kozijnen, moet er waarschijnlijk ook nieuw glas komen. Er zijn veel verschillende soorten glas waar uit te kiezen valt. Isolerende beglazing wordt veel toegepast in kozijnen, ramen en deuren van gebouwen voor een betere warmte- en geluidsisolatie. In combinatie met dubbel glas zijn kunststof kozijnen een perfecte combinatie, door het hoge isolatievermogen.

Tegenwoordig werkt vrijwel elke glaszetter met ‘hoogrendementsglas’, kortweg aangeduid met “HR”. HR-glas is weer verkrijgbaar in verschillende klassen, aangeduid met plusjes. Om het verschil in werking aan te duiden wordt het HR, HR+ of HR++ glas genoemd. HR++ isolatieglas, ook wel dubbel glas genoemd in de volksmond, is op dit moment het meest toegepaste glas in de woning en utiliteistbouw.

HR++ is dubbel glas met twee glasbladen welke gescheiden zijn door een spouw. De binnenste ruit is voorzien van een extra HR coating. Deze soort glas werd speciaal ontworpen om de kou buiten en de warmte binnen te houden en u volop van het daglicht te laten genieten. Het isoleert 5 x beter dan enkel glas en 2 á 3 maal beter dan een traditionele dubbel glas.

Een veelgestelde vraag die wij krijgen van klanten is ‘wanneer kies ik voor dubbel glas en wanneer voor HR+++? HR+++ kost per m2 enkele tientjes meer, maar de besparing op energiekosten wordt ook hoger. Ook is de terugverdientijd korter bij HR+++. HR+++ glas kan op zijn beurt weer drie tot viermaal zo goed isoleren dan normaal dubbel glas. Bij regulier dubbel glas zit er lucht tussen de glasplaten, bij HR++ zit er een coating op het glas en zit er edelgas in de spouw. Laat bijvoorbeeld HR++ glas plaatsen in ruimten waar u de verwarming veel aan heeft, zoals de woonkamer of de keuken.

De kosten voor HR glas

Soort HR glas Gemiddelde prijs (per m²) Besparing op de stookkosten (per jaar)
HR €60 – €65 €175 – €200
HR+ €65 – €70 €200 – €225
HR++ €70 – €75 €250 – €275
HR+++ €100 – €110 €275 – €300

Een overzicht van alle kunststof kozijnen leveranciers in Nederland

Verschillende soorten kunststof kozijnen merken

Je hebt besloten om nieuwe kunststof kozijnen aan te schaffen, maar er zijn een heleboel merken waar je uit kan kiezen. Welke merken sluiten het beste aan op uw wensen? Zo zijn er grote merken en kleinere, minder bekende merken.
De merken die worden beschouwd als de topmerken op het gebied van kunststof kozijnen zijn: Finstral, Weru, Gayko en Schüco.

Andere merken die ook door tal van verschillende bedrijven worden aangeboden zijn KBE, Kömmerling, Profine, Knipping, Aluplast en Profel. Bij twijfel is het ook altijd de moeite waard om even de ervaringen van anderen te lezen met de merken waar je gebruik van wenst te maken. Het is daarom belangrijk om meerdere merken kunststof kozijnen met elkaar te vergelijken.

Hieronder vind je een aantal verschillende kunststof kozijn merken:

Er zijn geen specifieke houten kozijnen merken, aangezien het bij een kozijnen merk gaat om het profiel.

Het kwaliteitsverschil tussen kozijnen zit hem lang niet altijd in de merknaam, maar ook in de keurmerken. Er zijn algemene markeringen, zoals bijvoorbeeld de CE-markering. Andere keurmerken zoals het BouwGarant-keurmerk geeft aan dat een bedrijf betrouwbaar is. De belangrijkste keurmerken voor kunststof kozijnen zijn SKG, VKG, KOMO en het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Wat kosten kunststof kozijnen?

Bij de zoektocht naar kunststof kozijnen zult u merken dat er ontzettend veel aanbieders zijn. Let hierbij op kwaliteit & keurmerken, u kunt de vakspecialisten daarnaast vergelijken door te kijken naar keurmerken.

Er zijn verschillende kunststof kozijnen merken op de markt, zoals u hierboven heeft kunnen zien. Deze merken verschillen in prijs, kwaliteit en voordelen. Zo heb je goedkope kunststof kozijnen of luxere kozijn merken. Goede kunststof kozijnen zijn in het bezit van enkele belangrijke keurmerken.

Niet alleen het merk bepaalt de prijs. Ook de grootte, het soort glas en het materiaal bepaalt wat je uiteindelijk voor je kozijn moet betalen. Bij het vergelijken van de prijzen voor kunststof kozijnen is het handig om te kijken naar welk materiaal er gebruikt gaat worden. De m2 prijzen hangen ook weer af van het hang en sluitwerk, montage en de afwerking rondom. Daarnaast kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per kozijnbedrijf omdat het om maatwerk gaat.

Afmeting (cm)
Gemiddelde prijs kozijn
Gemiddelde prijs van het glas (dubbel glas)
Gemiddelde totaalprijs
60 x 60 €200 – €225 €20 – €25 €220 – 250
100 x100 €215 – €230 €30 – €35 €245 – €265
120 x 80 €290 – €300 €40 – €45 €330 – €345
180 x 120 €380 – €400 €90 – €100 €470 – €500