Soorten glas of beglazing

Glas is verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Iedere glassoort heeft unieke eigenschappen. De keuze hangt dus volledig af van uw wensen en de locatie van de beglazing. In dit artikel gaan we in op de soorten glas die er zijn. Wij hebben alvast voor u een tabel gemaakt met de gemiddelde kostprijs per soort glas.

Soort glas Gemiddelde kostprijs
Enkel glas Tussen 45 & 65 euro per vierkante meter
Dubbel glas Tussen 75 & 125 euro per vierkante meter
HR+ glas Ongeveer 130 euro per vierkante meter
HR++ glas Ongeveer 135 euro per vierkante meter
HR+++ glas Ongeveer 175 euro per vierkante meter
Veiligheidsglas Ongeveer 85 euro per vierkante meter
Zelfreinigend glas Tussen 80 & 120 euro per vierkante meter
Zonwerend glas Ongeveer 80 euro per vierkanter meter
Gezandstraald glas Ongeveer 75 euro per vierkanter meter
Glas in lood Ongeveer 300 euro per vierkanter meter

Meer informatie over de prijzen van glas vind je op de website van glaszetter gjandeweg.nl.

Enkel glas

Aangezien enkel glas bijna geen isolerende waarde heeft en er dus veel warmte verloren gaat, raden we u aan om óf het enkel glas te laten bewerken óf om het enkel glas te laten vervangen door een beter isolerende glassoort. Voordat u de beslissing maakt om van enkel glas naar dubbel glas over te stappen is het belangrijk dat u zich goed laat informeren over de mogelijkheden, soorten dubbel glas en niet geheel onbelangrijk: de kosten. Dubbelglas isoleert het huis niet alleen beter tegen de koud of warmte, maar ook tegen geluid.

Prijs: Gemiddelde prijs van enkel glas is tussen de 45 & 65 euro per vierkante meter.

Dubbel glas

Dubbelglas wordt toegepast in kozijnen , ramen en deuren van gebouwen voor een betere warmte-isolatie en geluidsisolatie. Dubbelglas bestaat minimaal uit twee glasplaten die op een bepaalde afstand van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden, zodat een isolerende ruimte tussen de glasplaten of spouw ontstaat.

Prijs: Gemiddelde prijs van dubbel glas is tussen 75 & 125 euro per vierkante meter.

HR++ glas

Dubbelglas vervangen door hr+- of hr++-glas is alleen rendabel als de bestaande ruiten lek zijn, u de kozijnen laat vervangen of als u een huis energieneutraal wilt maken. HR++ beglazing (Hoogrendementbeglazing) is isolerend dubbel glas met een nog veel betere warmte-isolatie dan het normale isolatieglas. HR++ glas lijkt enorm op dubbelglas, het grote verschil is enkel dat de lucht hier plaats maakt voor een speciaal gas dat nog beter isoleert dan lucht.

Prijs: Gemiddelde prijs van HR++ glas is ongeveer 135 euro per vierkante meter.

Glas in lood

Tegenwoordig worden nieuwe glas-in-lood ontwerpen voor buitenramen verrijkt met een extra, isolerende glasplaat. Veel bedrijven en ateliers hebben deze eeuwenoude technieken opnieuw geïntroduceerd en kunnen naast restauratie allerlei nieuwe ontwerpen in glas-in-lood creëren. We gebruiken hiervoor speciale glas-in-lood-ontwerpsoftware waardoor er een realistisch beeld gegeven kan worden hoe het raam er uiteindelijk gaat uitzien.

Prijs: Gemiddelde prijs van glas in lood is ongeveer 300 euro per vierkante meter.

Gezandstraald glas

Zand- gezandstraald glas kan worden gebruikt in tal van toepassingen in zowel interieur en residentiële commerciële instellingen: deuren, douchewanden, interieur partities en schermen, en meubels. Het gezandstraalde, oftewel gematteerde glas is geschikt voor veel verschillende toepassingen zoals scheidingswanden, douchecabines, deuren en naamborden. Gezandstraald glas is uitermate geschikt voor salondeuren, badkamerramen en douchedeuren in woonhuizen

Prijs: Gemiddelde prijs van gezandstraald glas is ongeveer 75 euro per vierkante meter.

Veiligheidsglas

Glas waarbij in geval van breuk de scherven bij elkaar blijven en waarbij geen opening ontstaat met een middenlijn groter dan 76 mm (bijvoorbeeld gelaagd veiligheidsglas). Algemeen kan gesteld worden dat bij beglazing gelijk of lager dan 85 cm.(vanaf vloerniveau) gehard glas of gelaagd veiligheidsglas bescherming tegen persoonlijk letsel biedt bij glasbreuk. Gelaagd glas is glas dat bestaat uit twee of meer lagen glas, waartussen een folie bevestigd is. De folie houdt het glas bijeen, waardoor het glas geschikt is als veiligheidsglas ter voorkoming van lichamelijk letsel en wordt veel gebruikt bij windschermen of in openbare ruimtes waarbij men bij doorval geen letsel kan oplopen. Gehard gelaagd glas wordt dan ook hoofdzakelijk gebruikt voor balkonruiten, balustrades, luifels, doorvalbeveiligingen en op al die plaatsen waar een grote kans bestaat dat niemand door het glas kan vallen.

Prijs: Gemiddelde prijs van veiligheidsglas is ongeveer 85 euro per vierkante meter.

Zelfreinigend glas

Wanneer het glas nat is door regen of ander water, reduceert hydrofiliciteit de contacthoeken tot zeer lage waarden, waardoor het water een dunne laag vormt in plaats van druppeltjes, en deze laag wast vuil weg. Door het gebruikt van 304 roestvrijstaal is deze luifel duurzaam en zeer goed bestand tegen corrosie, plus het zelfreinigende glas vereist weinig onderhoud. Daarnaast heeft zelfreinigend glas andere pluspunten, want schoonmaken is gemakkelijker en is minder frequent nodig, aangezien vuil zich minder goed kan hechten aan het glasoppervlak.

Prijs: Gemiddelde prijs van zelfreinigend glas is tussen de 80 & 120 euro per vierkante meter.

Zonwerend glas

Omdat zonwerend HR++ isolatieglas, afhankelijk van het type, tot 60 procent van de warmte filtert is zonwerend glas goed te gebruiken als vervanging voor zonwering. Zonwerend HR++ glas heeft speciale metalen en coatings die aan het glas toegevoegd zijn in de fabriek waardoor het glas zonlicht absorbeert en weerkaatst. De glasoppervlakken zijn in de bovenstaande foto voorzien van hoog rendement isolatieglas met een coating die het zonlicht weerkaatst op een zodanige manier dat het zomerdag koel en winterdag warm in de achterliggende kamer is.

Prijs: Gemiddelde prijs van zonwerend glas is ongeveer 80 euro per vierkanter meter

Driedubbelglas

Driedubbel glas is eenvoudig gezegd drie lagen glas Triple glas (HR+++ ) bestaat uit drie glasplaten met daartussen stilstaande lucht of edelgas met als resultaat een nog beter isolerende ruit. Triple glas isoleert nog beter dan dubbelglas/isolatieglas HR++, daarom krijgt triple glas ook wel de aanduiding HR+++. Bij het plaatsen van triple glas moeten de kozijnen vaak vervangen worden omdat de beglazing simpelweg te breed is. Bij nieuwbouw wordt er al vaak rekening gehouden met een diepere sponning, maar bij oudere woningen zal HR++ of dubbel glas de kozijnen sparen.

Prijs: Gemiddelde prijs van driedubbelglas is ongeveer 175 euro per vierkanter meter.